Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Προς δημότες Δήμου Πέλλας επιστολή...

Αγαπητή συνδημότισσα, αγαπητέ συνδημότη,
Πέραν του συνθηματολογικού χαρακτήρα της επικοινωνίας μου μαζί σου,      
ήθελα να μοιραστούμε κάποιες σκέψεις μου σε σχέση με την υποψηφιότητα μου στις δημοτικές εκλογές, τις πρώτες του διευρυμένου, μεγάλου πια Δήμου Πέλλας.
Θεωρώ τον αυτοδιοικητικό λόγο έναν οριζόντιο λόγο σε σχέση με τις πολιτικές επιλογές του καθενός μας, έναν λόγο που τέμνει και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο τις ιδεολογίες, είτε αυτές έχουν τις ρίζες τους στον λεγόμενο συντηρητικό είτε στον λεγόμενο προοδευτικό πολιτικό χώρο.
Ως εκ τούτου θεωρώ τη συνύπαρξη σε ένα αυτοδιοικητικό εκλογικό σχήμα, αλλιώς ειπωμένο σε μια δημοτική παράταξη πολιτών προερχομένων από διαφορετικές ιδεολογικές ρίζες,  όχι μόνο δυνατή αλλά επιβεβλημένη, διότι με τον τρόπο αυτό ίσως και μόνο είναι δυνατή η  πρακτική δοκιμασία των ιδεολογιών αλλά και επειδή με τον τρόπο αυτό αποκαθίσταται μια βιωματική δημοκρατία, των λόγων και των πράξεων, μεταξύ των πολιτών και πολιτικών, που μπορεί να εξασφαλίσει μια πολύτιμη εμπειρία, ειδικά για τη χώρα μας,  προς μια πολιτική συναίνεση, για την έξοδο της από το τέλμα και για την απομάκρυνση της από τον ξύλινο και επιτηδευμένα συγκρουσιακό πολιτικό λόγο, που πολλές φορές είναι καθαρά τεχνητός, με σκοπό την ανορθόλογη συσπείρωση οπαδών και όχι σκεπτόμενων πολιτών.
Ο οικολογικός λόγος πολύ περισσότερο θεωρώ ότι δεν είναι απλά ένας οριζόντιος λόγος στις πολιτικές ιδεολογίες που θα αρκούνταν να τις διαπερνά, αλλά ένας λόγος που πρέπει να εμποτίζει τον αυτοδιοικητικό λόγο, με το πράσινο της φύσης και του περιβάλλοντος, έως τον βαθύ του πυρήνα. Ο οικολογικός λόγος μάλιστα βρίσκει στον αυτοδιοικητικό λόγο την απόλυτη έκφραση του αφού είναι λόγος περί του οίκου, και βεβαίως  τα του οίκου μας πρέπει να αυτό-διοικούνται και όχι να ετερο-διοικούνται.
Θεωρώντας ότι μπορώ να εκφράσω το λόγο αυτό, με απόλυτη πίστη στις αρχές του και με επάρκεια, αποφάσισα να κατέλθω στις εκλογές, συνεργαζόμενος με πολίτες διαφορετικών ιδεολογιών, ελπίζοντας να ποριστώ την (εκλογική) δύναμη, από το υγιές και δυναμικό εκείνο τμήμα της κοινωνίας, που επιμένει να ενδιαφέρεται για τα του «οίκου» του, μια που σ΄ αυτόν ζει, εντός αυτού δημιουργεί.
Η παρουσία μου για πρώτη φορά σε ένα αυτοδιοικητικό σχήμα εξουσίας συνδέεται και με την επιθυμία μου να εκλεγώ  στα όργανα του νέου δήμου μας, ώστε να υπηρετήσω τις ιδέες μου και την κοινωνία, με τον τρόπο που πιστεύω πως ο καθένας σας γνωρίζει, μέσα από την πολύχρονη παρουσία μου στα δρώμενα της πόλης ή έστω την επαγγελματική και κοινωνική μου δραστηριότητα: Με γνώση, τεκμηρίωση, δυναμισμό και ήθος.
Ομολογώ ότι αρνούμαι και αδυνατώ να υιοθετήσω πρακτικές παραπειστικής υφαρπαγής ψήφων με υποσχέσεις, με χτυπήματα στην πλάτη, με φιλοφρονήσεις και κατ΄οίκον επισκέψεις, με αοριστολογίες ή τέλος πάντων με ότι ανορθόλογο κινεί το θυμικό και όχι τη λογική.
Αρνούμαι συνειδητά κάθε εκλογική αξιοποίηση των πρωτόγονων δεσμών αίματος (καταγωγή, συγγένειες) και επιζητώ την αποκατάσταση σχέσεων εκτίμησης και εμπιστοσύνης.
Δεν κατανοώ τις γεωγραφικές διακρίσεις ούτε τους τοπικούς περιορισμούς, αλλά θεωρώ όλη την επικράτεια του δήμου μας μια ενότητα. Άλλωστε η φύση δεν έχει περιοριστεί ποτέ στα διοικητικά όρια ενός δήμου, αλλά είναι ενιαία και αλληλοεπιδρώμενη, αποτελώντας μεγα ή μικρο οικοσυστήματα.
Ως εκ τούτου:
Απευθύνομαι σε σένα, την σκεπτόμενη και τον σκεπτόμενο πολίτη του νέου Δήμου μας, και ζητώ τη στήριξη σου, ώστε να εκφραστείς και εσύ δι΄εμού και ίσως και δια πολλών άλλων, ομοιοσκεπτομένων, στα όργανα της τοπικής έκφρασης της λαϊκής εξουσίας, στα όργανα του Δήμου.
Οι συνθήκες του προεκλογικού αγώνα, δεν δίνουν τη δυνατότητα μιας αμεσότερης επικοινωνίας μαζί σου, να ξέρεις όμως ότι μετά την εκλογή μου, θα αποκατασταθεί η δυνατότητα να συναντηθούμε, ώστε μαζί, με τις ιδέες και τις προτάσεις όλων μας και κυρίως με την πρακτική  συμμετοχή μας, να μπούμε στο δρόμο της υλοποίησης πολιτικών, εμπνευσμένων από τις πολιτικές της οικολογίας και  της προστασίας του περιβάλλοντος, του φυσικού, του κοινωνικού και του δομημένου περιβάλλοντος!
Έως τότε είμαι παρών σε κάθε σου πρόσκληση:
Γράψε μου στο info@angelidislaw.gr
Τηλεφώνησε μου στο 6972708008

Θεοχάρης Αγγελίδης
Δικηγόρος